De basisprincipes van coronabehandeling
Inleiding coronabehandeling
Coronabehandeling werd in 1951 voor het eerst in de industrie toegepast. In Denemarken was een ingenieur gevraagd om een veilige manier te ontwikkelen om te kunnen printen op kunstofoppervlakken. Na uitgebreide inspanning en vele experimenten bedacht de ingenieur een theorie die een revolutie zou ontketenen de wereld van oppervlaktebehandeling.
Deze theorie hield in dat een straal met hoge frequentie of een coronaontlading in staat zou zijn om het gewenste oppervlak te behandelen, zonder dat daarbij de temperatuur uit de hand zou lopen. Het toepassen van coronabehandeling bleek zo succesvol dat er een oppervlaktebehandelingsbedrijf werd opgericht, waardoor de technologie verder kon worden ontwikkeld.
Behandelt metalen en kunststof oppervlakken
Coronabehandeling werd op de industriële markt geïntroduceerd omdat het zowel metalen als plastic oppervlakken van hechtingseigenschappen kon voorzien, waardoor elke vorm van beprinting en verbinding makkelijk konden wordne uitgevoerd op verschillende soorten oppervlakken. Nauwkeuriger gesteld:
coronabehandeling wordt gebruikt om de oppervlaktespanning van een materiaal op effectievewijze te verhogen. Door het materiaal te behandelen met een hoogfrequente coronaontlading, wordt het oppervlak veel ontvankelijker voor lijm, inkt en coatings. Het te behandelen materiaal wordt blootgesteld aan de elektrische coronaontlading. Hierdoor worden zuurstofmoleculen afgebroken tot atomen, die zich vervolgens binden aan de molecuuluiteindes in het behandelde materiaal.
Zo wordt het oppervlak van het materiaal chemisch geactiveerd. Echter geldt dat een oppervlak dat coronabehandeling heeft ondergaan in de loop der tijd weer degradeert, tenzij er een coating of bedrukking op wordt aangebracht. De degradatie hangt af van de omstandigheden waaronder het materiaal wordt opgeslagen, en het type materiaal. De kosten van de apparatuur en de stroom die wordt gebruikt voor het behandelen van een materiaaloppervlak zijn een belangrijk onderdeel van het proces. Ze zijn afhankelijk van de snelheid, de gevoeligheid, de breedte en het aantal zijden van het te behandelen materiaal.
Solving your adhesion problems
We have more than 40 years of experience in delivering and manufacturing quality, high-end surface treatment products for any industry.
Tantec has both standard machines, but also custom-designed machines.
Contact us today and get a quote. We are standing by to service you.
Solving your adhesion problems
We have more than 40 years of experience in delivering and manufacturing quality, high-end surface treatment products for any industry.
Tantec has both standard machines, but also custom-designed machines.
Contact us today and get a quote. We are standing by to service you.
Neem vandaag nog contact met ons op en vraag een offerte aan
Wij hebben meer dan 40 jaar ervaring in het leveren en produceren van kwalitatief hoogwaardige oppervlaktebehandelingsproducten voor alle industrietakken.
Tantec biedt zowel standaard machines als op maat gemaakte machines.
Neem vandaag nog contact met ons op en vraag een offerte aan! Wij zijn u graag van dienst.
Bij coronabehandeling worden meestal de oppervlakken behandeld van materialen zoals:
- Polypropyleen
- Vinyl
- Folie
- Polyetheen
- Gemetalliseerde oppervlakken
- Papier
- PVC
- Kartonvoorraad
- PET
- en andere soortgelijke materialen
Als u meer wilt weten over het behandelen van kunststofoppervlakken, raden wij u aan ons kennisbankartikel ‘Hechtingsproblemen oplossen m.b.v. oppervlaktebehandeling van kunststof’ te lezen. U kunt ook gewoon contact opnemen met onze experts en direct antwoord te ontvangen: stel onze experts een vraag.
Voorbeelden van behandelbare onderdelen
De apparatuur wordt geïnstalleerd op een locatie die gericht is op het lamineer-, print- of coatingproces. Het is ook mogelijk om de coronabehandelaar direct boven de giet- of blaasfolie-extruder te installeren.
Een van de grote voordelen van het installeren van een coronabehandelaar op een extruder is dat vers materiaal ontvankelijker is voor de behandeling. Elektrische kabels, auto-onderdelen, 3D-onderdelen, medische apparaten, leidingen, buizen, plaatschuim, huishoudelijke apparaten, smalle banen (zowel geleidend als niet-geleidend) en geëxtrudeerde profielen: dit is slechts een kleine greep uit het scala aan onderdelen dat coronabehandeling ondergaat.
Deze onderdelen worden bewerkt voor modificatie voordat ze op industrieel niveau kunnen worden gebruikt. Het modificatieproces omvat coaten, schilderen, afdichten, lamineren, afdichten en etiketteren, etc. Dit soort behandeling kom je met name tegen in de auto-industrie, onderzoeksinstanties, spuitgieten, de productie van medische apparatuur, de algemene maakindustrie, testlaboratoria etc.
Wat is coronabehandeling?
Als u ooit te maken heeft gehad met adhesieproblemen in uw productie, is een coronabehandeling wellicht de perfecte oplossing. Coronabehandeling wordt gebruikt om de oppervlaktespanning van een materiaal op effectievewijze te verhogen. Door het materiaal te behandelen met een hoogfrequente coronaontlading, wordt het oppervlak veel ontvankelijker voor lijm, inkt en coatings.
Hoe werkt coronabehandeling?
Doordat bepaalde materialen een lage oppervlakte-energie hebben, willen inkt, lijm en coatings er vaak slecht aan hechten, aangezien deze stoffen zelf van nature een hoge oppervlakte-energie hebben. Om optimale hechting te borgen is het essentieel dat de oppervlakte-energie van het materiaal dat als ondergrond dient minimaal even hoog is als de oppervlakte energie van de stof (bv. inkt of lijm) die erop wordt aangebracht.
Om de oppervlakte-energie te verhogen, wordt het materiaal blootgesteld aan een elektrische corona-ontlading. Door de spanning worden de omringende zuurstofmoleculen afgebroken tot atomen, die zich vervolgens kunnen hechten aan de molecuuluiteinden van het behandelde materiaal. Hierdoor wordt het oppervlak chemisch geactiveerd. Door de verhoging van de oppervlaktespanning wordt het oppervlak een stuk ontvankelijker, en is het klaar voor verdere bewerking.
Welke soorten materialen kunnen worden behandeld?
Bij coronabehandeling worden meestal de oppervlakken behandeld van materialen zoals:
- Polypropyleen
- Vinyl
- Folie
- Polyetheen
- Gemetalliseerde oppervlakken
- Papier
- PVC
- Kartonvoorraad
- PET
- en meer.
Wij bieden op dit moment al gespecialiseerde behandelingsoplossingen voor een breed scala aan producten, zoals flessen, injectiespuiten, naalden, kabels en leidingen. Maakt uw product nog geen onderdeel uit van ons repertoire? Dan kunnen wij een op maat gemaakte oplossing aanbieden die precies aansluit op uw behoeftes.
Hoe lang gaat het effect van een coronabehandeling mee?
De levensduur van een corona-behandeling hangt af van het behandelde materiaal en de opslagcondities. Omdat de effecten van een Corona-behandeling de neiging hebben om in de loop der tijd af te nemen, vindt de behandeling meestal kort voor het print-, coating- of lijmproces plaats.
Werkt het voor mijn producten?
Onze experts gaan graag met u ingesprek over uw specifieke behoeftes om de ideale oplossing te vinden voor uw adhesieproblemen. We bieden ook gratis in-house tests van uw voorbeeldexemplaar in onze testfaciliteiten. Neem gerust contact op met onze experts of stuur ons een productexemplaar.
Waar moet de coronabehandelaar geïnstalleerd worden?
De apparatuur wordt over het algemeen geïnstalleerd op een locatie die gericht is op een print-, coating- of verlijmingsproces. Het is ook mogelijk om de coronabehandelaar direct boven een giet- of blaasfolie-extruder te installeren. Een van de grote voordelen van het installeren van een coronabehandelaar op een extruder is dat vers materiaal ontvankelijker is voor de behandeling.
Hoeveel kost het?
De kosten van een coronabehandeling zijn afhankelijk van uw individuele wensen. Het behandelde materiaal, de afmetingen en de gevoeligheid voor coronabehandeling spelen de grootste rol in de bedrijfskosten, omdat ze de benodigde hoeveelheid stroom bepalen. Coronabehandeling wordt in ieder geval gezien als een milieuvriendelijk proces met lage bedrijfskosten. Met een corona-oppervlaktebehandeling realiseert u ook flinke besparingen op adhesiematerialen zoals inkt, coatings en primer, waardoor uw investering in een coronabehandelaar zichzelf snel terugverdient.
Neem gerust contact op met onze experts om uw individuele behoeften te bespreken en een offerte aan te vragen.